Lidt om Ellen Kirstines og Chr. Fjeldgaards farme

Statistisk opgørelse vedr. nogle af farmene i Mariposa Township, Saunders county, Nebraska


Copyright © 2010, Søren Chr. Bentzen, Alle rettigheder forbeholdes

 

 

 

 

Af Søren Chr. Bentzen. 2010

Hvis man har interessse for landbrugsmæssige forhold, findes der som noget ganske enestående i slægtshistorisk   kontekst tilgængelige statistiske opgørelser på
http://www.ancestry.com/   over en stor del af farmene i USA. Afskriften her er fra skemaerne fra Mariposa Township i Saunders County, Nebraska, der blev udfærdiget samtidig med folketællingen 1. juni 1880.

Her er medtaget 4 farme. Det er først og fremmest Ellen Kirstine Christensens og min tipoldefar, Jens Christian Fjeldgaards. Som man vil kunne se, har de opgivet deres nybyggersteder særskilt, selvom de vel i grunden havde kunne lade stederne slå sammen til en farm. Gennemgår man oplysningerne med landbrugsfaglige øjne, vil man da også finde, at de nok reelt blev drevet i samdrift. 

Året forinden havde de giftet sig, men i den nævnte folketælling 1880, opgav sig hver især, at de levede i enkestand, og at Ellen Kirstine var husholder for Christian Fjeldgaard. Om det har været et forsøg på at dække over det lovstridige ægteskab, kan man kun gisne om. Mine tipoldeforældre var aldrig blevet skilt og min tipoldemor, Ane Margrethe Christensdatter levede stadig i bedste velgående hjemme i Fjeldgaard i Bolleskov ved Dronninglund.

De to øvrige farme tilhørte Jens Peter Pedersen (Ellen Kirstines svigersøn. g.m. Christiane) og Hans Christian Sørensen ( søn af Søren Hansen og Johanne Zimmermann i Ørsø ved Dronninglund)    

Nyeste kommentarer

28.07 | 15:29

Chr Alfred Johansen

13.08 | 15:30

Ja. Jeg synes også der er vist et menneskeligt ansigt i hele forløbet.

13.08 | 12:33

Deter en grusom historie. Dejligt at se, ar der blev gjort så meget ud af vidneudtalelser, hvor hvor der blev plads til Siigs kommentar.
M.v.h. Henny

15.06 | 09:59

Det var så lidt. Det var en helt speciel oplevelse at finde Helene Margrethe.